Szaktanácsadás - Fõzõlap
Általános:Segítünk kiválasztani az Ön és családja számára legmegfelelőbb készüléket. Beépített sütő vásárlása előtt érdemes a választási szempontokat figyelembe vennie! A sütők legfontosabb fizikai és technikai tulajdonságait egy szakmai „kisokosba” foglaltuk össze, a gyakorlati választás szempontjait pedig alábbi leírásunkban olvashatja:
Sütők felszereltség alapján:
A legfontosabb szempont a sütők kiválasztásánál, hogy ár-érték arányban a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk ki. A készülékek által nyújtott szolgáltatások és saját igényeink szembeállításával könnyen kikristályosodhat a végső választott termék. A piacon kínált sütök alapvetően három nagy csoportra bonthatók technikai és fizikai tulajdonságuk alapján:
- Alap készülékek /50-80000 Ft/
- Középkategóriás készülékek /multifunkciós sütők/ /80-150000 Ft/- Felsőkategóriás készülékek /multifunkció + sütők,gőzsütők és gőzpárolók/ /150000 Ft -tól/
A kategóriák kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy olyan terméket vásároljunk meg, amit technikai tulajdonságai alapján valóban teljes mértékben, vagy legalábbis nagyrészt ki tudunk használni. Aki ritkábban használja a sütőt és elsősorban az alap funkciókat alkalmazza, annak felesleges nagy összegeket elköltenie magas képességű berendezésre. Azon ügyfelek, akik viszont nagyobb létszámú családnak gyakran sütnek és nyitottak a technikai újdonságokra, bátran ajánljuk a több funkcióval ellátott drágább készülékeket.
Az alap készülékekhez kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Az alacsonyabb ár természetesen egyszerűbb anyaghasználatot és kizárólag alap funkciókat tartalmaz, jellemző, hogy teljesen egyszerű kijelző nélküli mechanikus kapcsolóval ellátott kezelőszerve van. Általában a kényelmet szolgáló sütősín is elmarad és ebben a kategóriában le kell mondanunk az öntisztító rendszerekről is. Ettől függetlenül az alap funkciók, mint az alsó, a felső sütés és a légkeverés egyszerűen és jól használhatóak és a hagyományos ételek is tökéletesen elkészíthetőek benne.
Ebben a kategóriában érdemes megemlíteni a gázüzemű sütőket is, hiszen néhány gyártó a mai napig kínál gáz üzemű beépíthető sütőket. A gázsütők a fent említett technikai tudással rendelkeznek, nagy hátrányuk az elektromos sütőkkel szemben, hogy beépítésük a gázcső miatt nehézkesebb és a gáz jellegéből fakadóan nem egyenletes történik meg a hőátadás, így a benne készült ételek esetében előfordulhat, hogy egyes részeken túlsütés történt, míg más területeken át sem sült a készítendő étel.
A középkategóriás készülék általában a fent jelzett értéken elérhetőek. Jellemző rájuk a minőségben magasabb anyaghasználat, dekoratívabb formavilág, a digitális kijelző és óra, megjelennek a különböző öntisztító rendszerek, a teleszkópos sütősín, a biztonságot nyújtó többrétegű üvegajtó, praktikus belső világítás és egy-egy speciálisabb és komplexebb sütési funkció is mint a grill, az alsó, a felső sütés és a légkeverés különböző kombinációi, jellemzően 5-8 funkció. A hatékonyabb működés és a magasabb minőségű fizikai tulajdonságok miatt jellemző rájuk, hogy alacsonyabb energiafelhasználással működnek.
A multifunkció+ -os készülékek már 8-15 sütési programra képesek. Beépített magyar nyelvű recepteket tartalmaznak és saját kedvenc programokat is beállíthatunk az intelligens Touch controlos vagy színes TFT-kijelzős kezelő felületen. A középkategóriás sütők tulajdonságait is, mint az öntisztító rendszerek, a teleszkópos sütősínek, és a többrétegű üvegajtók természetesen itt is megtalálhatóak.
Egyes multifunkciós sütőknél talán az egyik legjelentősebb sajátosság a gőzsütési funkció lehet, amit érdemes kiemelni. A gőzsütőben készült ételek egészségesebbek, megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, természetes színüket és az elkészült étel szaftos és zamatos lesz. Ezekben a készülékekben a normál sütési és a gőz sütési funkciók különböző arányú kombinációjával készíthetjük el ételeinket. A forró levegő kívül ropogósra süti, a gőz pedig belülről omlósan puhává párolja készítendő ételt.
A gőz technológiával működő sütők egyik speciális csoportja a gőzpároló készülékek.
Ezekben a készülékekben a sütő kizárólag a benne előállított gőz és a légkeverés segítségével készíti, párolja az ételt. Elsősorban zöldséges ételek, húsok közül a halak és egyéb tésztafélék elkészítéséhez ajánlott a gőzpároló használata.
Beépített sütők használat utáni tisztántartása:
Alapvető probléma, hogy ételeink elkészítése után a sütőtér különböző mértékben szennyeződik. A szennyeződések eltávolítása nehéz feladat és ha nem rendszeresen tisztítjuk a sütőteret akkor pár hét alatt teljesen elszennyeződik a készülék belseje. A gyártók különböző megoldásokat kínálnak, hogy megkönnyítsék a sütőterek tisztántartását. Legegyszerűbb megoldás, amikor a sütőteret egy egyszerűbb ám annál hatékonyabb speciális zománccal vonják be, aminek a felülete
megnehezíti a szennyeződések megtapadását és tisztításkor könnyedén lemosható.
Közepes kategóriájuk sütőknél gyakori a katalitikus tisztítás és a gőztisztítás. Előbbi esetén a sütőtér belsejében kivehető vagy fix katalizátorral bevont sütőfalak találhatóak, amik a felületükre csapódó szennyeződéseket kémiai úton légnemű halmazállapotra bontanak. A katalítikus sütők sütőterénél ügyelnünk kell arra, hogy azt külön nem takaríthatjuk, mert megsértjük a felületét és későbbiekben már nem fog funkcionálni. A gőztisztítás esetén a sütőtér szintén egy speciális zománcréteget kap, amit a sütőtérbe öntött víz, gőzzé melegítésével a szennyeződések fellazítása révén egy törlőkendővel egyszerűen tisztára tudunk törölni. Az utolsó tisztítási forma a pirolítika vagy pirolízis, amit elsősorban magasabb kategóriás sütőkben találunk. A készülék a program kiválasztásakor 500 C fokon leégeti a szennyeződéseket a sütő faláról, ami a program végén hamu formájában az alsó részben összegyűlik és egy törlőkendővel eltávolítható a sütőből.
Gyermekbarát tulajdonságok:
Fontos szempont lehet a sütő kiválasztásakor, hogy a működésben lévő sütő ne jelentsen veszélyt a családban lévő kisgyermekek számára.
A gyermekzár lehetőségét a gyártók mechanikusan vagy elektronikusan oldják meg. A funkció alkalmazásával a gyermek nem tudja a kezelőszerv nyomkodásával a működést befolyásolni illetve a sütés során a sütőajtót kinyitni.
A többrétegű, 3-4 üvegből álló sütőajtó is gyermekeink biztonságát szolgálja, hiszen megakadályozza, hogy a sütőtérben lévő hő a sütőajtó külső felületén is magas legyen, olyannyira leszigeteli a belső hőt, hogy a sütőajtó kívülről biztonságosan megérinthető így a gyermek nem szenvednek égési sérüléseket.
Esztétikai szempontok:
A beépíthető sütők piacán megkülönböztetünk hagyományos, modern és rusztikus készülékeket. A hagyományos vonalvezetésű sütők általában biztos választásnak bizonyulnak akár modern, akár klasszikus stílusú konyhabútorba kerülnek és biztos lehet benne, hogy a választott készülék időtálló, évek múlva is kiegyensúlyozott részlete lesz konyhájának. A ma divatos minimalista konyhákba letisztult vonalú high tech készülékeket érdemes választani. Jellemző rájuk a nagy és sötét üvegfelület, az egyenes vonalú süllyesztett vagy külső fogantyú kialakítás és általános még a „touch controllos” érintőképernyős kezelő felület dekoratív led kijelzővel. Azon vásárlók, akik a melegebb és otthonosabb klasszikus és rusztikus designt választják, lehetőség van rusztikus készüléket vásárolni, amit a gyártók általában kétféle színben kínálnak: bézs és antracit.